ΚΙΧΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 Μέθοδοι Στρωσίματος του φίλτρου μας

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
imichal
Διαχειριστής
Διαχειριστής
imichal


Αριθμός μηνυμάτων : 1311
Ηλικία : 49
Τόπος : Χανιά

Μέθοδοι Στρωσίματος του φίλτρου μας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Μέθοδοι Στρωσίματος του φίλτρου μας   Μέθοδοι Στρωσίματος του φίλτρου μας Icon_minitimeΤρι Οκτ 06, 2009 12:23 am

Μέθοδοι Στρωσίματος του φίλτρου μας


Όπως αναφέρθηκε στο άρθρο “Ο Κύκλος του Αζώτου” στο βιολογικό υλικό του φίλτρου θα πρέπει να εγκατασταθούν τα “ωφέλιμα” βακτήρια (nitrosomas & nitrobacter) πριν γίνει οποιαδήποτε εισαγωγή ψαριού. Σε ένα νέο ενυδρείο το πρόβλημα είναι ότι το φίλτρο του δεν έχει ακόμα αποικηθεί από αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια.
Για να δημιουργήσουμε λοιπόν αυτές τις αποικίες υπάρχουν 2 τρόποι :

Α) Στρώσιμο με μπόλι

Αυτή η μέθοδος είναι η πιο γρήγορη αφού ουσιαστικά παίρνουμε από ένα ήδη στρωμένο φίλτρο ένα κομμάτι αποικίας (μπόλι) και το ρίχνουμε κατευθείαν στο νέο μας φίλτρο. Η μεταφορά της αποικία θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα γιατί είναι πολύ ευαίσθητη. Χωρίς την λειτουργία φίλτρου ή αεραντλίας υπάρχει έλλειψη οξυγόνου και τα αερόβια βακτήρια δεν επιβιώνουν. Τυχόν αυξομείωση της θερμοκρασίας κατά την μεταφορά μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία. Θέλει επίσης προσοχή και να είμαστε 100% σίγουροι ότι από το ενυδρείο που θα πάρουμε το μπόλι δεν υπάρχουν τυχόν ασθένειες. Αν υπάρχουν είναι πολύ πιθανό να τις μεταφέρουμε με το μπόλι και στο νέο μας ενυδρείο. Γι’αυτό καλό είναι μπόλι να παίρνουμε μόνο από παλαιότερους και εμπειρότερους χομπίστες και ποτέ από πετ σοπ στα ενυδρεία του οποίου είναι άγνωστο πόσες ασθένειες υπάρχουν. Είναι πάντως η πιο εύκολη μέθοδος και προτείνεται για όσους δεν έχουν ……υπομονή kinezos

Β) Στρώσιμο με σταδιακή ανάπτυξη της αποικίας

1) Προσθήκη τροφής σε καθημερινή βάση στο ενυδρείο μας. Η αποσύνθεση της τροφής αυτής θα παράγει σιγά σιγά αμμωνία και η αμμωνία με την σειρά της θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων ωφέλιμων βακτηριδίων. Έτσι ξεκινάει ο κύκλος του αζώτου μέχρι να στρωθεί το φίλτρο μας. Θεωρείται η πιο χρονοβόρα μέθοδος και το στρώσιμο του φίλτρου κρατάει πάνω από μήνα.

2) Προσθήκη καθαρής αμμωνίας (μερικές σταγόνες ημερισίως) στο νερό του ενυδρείου μας. Η αμμωνία αυτή ξεκινάει και πάλι τον κύκλο του αζώτου μέχρι να αποικηθούν τα βιολογικά υλικά του φίλτρου μας με τα ωφέλιμα βακτήρια. Ουσιαστικά είναι μια συντόμευση της 1ης μεθόδου αφού παραλείπεται ο χρόνος που χρειάζεται για την αποσύνθεση της τροφής και την παραγωγή αμμωνίας από την αποσύνθεση αυτή.

3) Προσθήκη κάποιων “σκληρών” ψαριών στο ενυδρείο. Τα απόβλητα αυτά των ψαριών παράγουν αμμωνία και ο κύκλος του αζώτου ξαναξεκινά. Ο τρόπος αυτός δεν συνιστάται με κανένα τρόπο ειδικά σε αρχάριους χομπίστες, αφού το ψάρι βασανίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί το στρώσιμο του ενυδρείου. Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος που προτείνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πετ σοπ (μαζί με τα συμπληρώματα έτοιμων βακτηρίων που κυκλοφορούν στο εμπόριο) αφού είτε από άγνοια είτε από έλλειψη χρόνου δεν έχουν την δυνατότητα να εξηγήσουν στο αρχάριο χομπίστα για τον κύκλο του αζώτου. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από πολύ έμπειρους χομπίστες σε ειδικές συνθήκες.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Μέθοδοι Στρωσίματος του φίλτρου μας
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΚΙΧΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ :: Αρθρα χομπιστών :: Αρθρα γενικά-
Μετάβαση σε: