ΚΙΧΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 Satanoperca Daemon (Heckel 1840)

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Greek Discus Team
Jr. Μέλος
Jr. Μέλος
Greek Discus Team


Αριθμός μηνυμάτων : 8
Τόπος : Ελλάδα

Satanoperca Daemon (Heckel 1840) Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Satanoperca Daemon (Heckel 1840)   Satanoperca Daemon (Heckel 1840) Icon_minitimeΔευ Φεβ 02, 2009 1:52 pm


Satanoperca Daemon (Heckel 1840)


Satanoperca Daemon (Heckel 1840) Satano3

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

  H satanoperca είναι μία κιχλίδα  της Νοτίου Αμερικής που ανήκει σε μια ομάδα ψαριών καλούμενων συνήθως «γεωφάγοι». Ανακαλύφθηκε από τον Heckel το 1840. To γένος satanoperca περιλαμβάνει επτά διαφορετικά είδη.
  Τα τέσσερα παρακάτω είδη:


  1) Satanoperca  jurupari
2) Satanoperca leucosticte
3) Satanoperca  pappaterra
4) Satanoperca  mapiritensis
       

  θεωρούνται όχι τόσο δύσκολα στο να διατηρηθούν σε ενυδρεία όσο τα υπόλοιπα τρία είδη του συγκεκριμένου γένους (αυτά αποκαλούνται και ως Juruparoids).


  1) Satanoperca  acuticeps
 2) Satanoperca  lilith
 3) Satanoperca  deamon



        ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:
Επιστημονική:
Satanoperca Daemon , Heckel 1840
Κοινή:
Threespot Demonfish



     ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ:
Οικογένεια: Κιχλίδες (Cichlidae)
Υποοικογένεια: Geophaginae
 Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes)
Κλάση: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)



     ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ:

  Στο daemon το φόντο του σώματος τους είναι λευκό με μπλε ιριδίζουσες κηλίδες, στο πίσω μέρος του σώματος του υπάρχει μία μαύρη μεγάλη κηλίδα που επεκτείνετε μέχρι το ουραίο πτερύγιο ενώ στα υπόλοιπα έξι είδη satanoperca όχι (jurupari, leucosticte, pappaterra, mapiritensis,acuticeps, lilith). Στο deamon η κηλίδα αυτή είναι με ένα γαλαζωπό-άσπρο περίγραμμα. Επιπλέον, έχει δύο μαύρες κηλίδες στο πλευρό του, κάτω από την πλευρική γραμμή.



     ΜΕΓΕΘΟΣ:
Έως 20cm στην φύση.

 

     ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ:
Δεν έχει παρατηρηθεί και δεν αναφέρεται σε καμία βιβλιογραφία.



ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΓΕΝΟΥΣ:
Ο εξωτερικός σεξουαλικός διμορφισμός είναι δύσκολος σε αυτό το είδος. Σε υγιείς και καλά-ταϊσμένους ενηλίκους το θηλυκό θα είναι πιο παχύ από το αρσενικό. Εάν παρατηρείτε ένα Daemon που ασχολείται συνέχεια με το υπόστρωμα σκάβοντας  και δημιουργώντας μικρούς κρατήρες, είναι πιθανότατα θηλυκό.



ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ:
Σε ποταμούς με μαύρα νερά με ελάχιστη ροή και υψηλή θερμοκρασία. Απαντά σε παραπόταμους της περιοχή του RioNegro και πιο βόρεια στην ευρύτερη περιοχή του RioOrinοco κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με την Βενεζουέλα και την Κολομβία.


     ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΝΕΡΟΥ:

  Οι βιότοποι Blackwater οπού βρίσκονται έχουν όξινο και πραγματικά μαλακό νερό, δηλ. pH 3.5 - 5.3 και σκληρότητα γενική (Gh)
κάτω από 1. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα συγκεκριμένα ψάρια ζούνε και αναπαράγονται στην φύση εύκολα  σε
ph 5.5 -6.0(Κυρίως στο RioOrinoco).Εκτός από την διατήρηση του νερού σε όξινα και μαλακά επίπεδα, πρέπει να περιοριστούν τα επίπεδα οργανικών αποβλήτων σε πολύ χαμηλά νούμερα. Όλα το Satanoperca είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα απόβλητα και το συγκεκριμένο Daemon είναι πιό ευαίσθητος από τους στενούς συγγενείς του. Εάν δεν κρατηθεί η ποιότητα νερού σε καλά επίπεδα, το Daemon  μπορεί εύκολα να αναπτύξει την ασθένεια  bloat.



     ΕΝΥΔΡΕΙΟ:

  Στους βιότοπους του Daemon συναντάμε ψιλή άσπρη άμμο με άφθονες κρυψώνες από ξύλα βυθισμένα και φύλλα σε αποσύνθεση .Χαμηλή ροή και μαύρο όξινο νερό θα εκτιμηθεί δεόντως από αυτά. Οπότε χοντρό χαλίκι ή βυθό γεμάτο φυτά και ρίζες είναι σχεδόν απαγορευτικό για την διακόσμηση του ενυδρείου ενός τέτοιου είδους. Μεγάλο ενυδρείο σε μήκος (από 1,20cm και πάνω) είναι αυτό που επιβάλετε γιατί σαν κιχλίδα συνηθίζει να ορίζει περιοχές και να τις διεκδικεί από τυχόν εισβολείς. Το ύψος του ενυδρείου δεν το απασχολεί καθόλου.



     ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ:

  Το Daemon σε ένα ενυδρείο , μπορεί να αυξήσει λίγο την επιθετικότητά του το ένα προς το άλλο, αλλά μετατρέπεται σπάνια σε σοβαρό τσακωμό με τραυματισμούς ή παρενόχληση. Αυτό κάνει λογικό το γιατί χρειάζονται ένα ενυδρείο με πολλά λίτρα και χώρο ανοικτό στο υπόστρωμα καθότι είναι ψάρι με έντονο το ένστικτο της εδαφικής κυριαρχίας. Σαν όλες τις κιχλίδες ζούνε συνήθως σε ομάδες (κοπάδια) εκτός της περίοδο της αναπαραγωγής που απομονώνονται φτιάχνοντας ένα ασφαλές μέρος για την εναπόθεση των αυγών τους. Σαν γονείς θα τολμήσουν να απωθήσουν τον κάθε εχθρό βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους την ζωή.



     ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ:

  Εάν θέλετε να συνδυάσετε το Daemon με άλλα είδη, πρέπει πρώτα απΆ όλα να συμβαδίζουν με τις συνθήκες του νερού. Πρέπει εντούτοις να λάβετε υπόψη σας ότι είναι γεωφάγοι και συλλέγουν την τροφή από κάτω οπότε αποφύγετε τα είδη που είναι ανταγωνιστικά και που θα αρπάξουν όλη την τροφή προτού αυτή καθίσει στο υπόστρωμα. Μια ασφαλή επιλογή είναι Pterophyllum δεδομένου ότι δεν θα καταλάβουν το υπόστρωμα ούτε θα συλλέξουν πολύ τροφή από αυτό . Ο Δίσκος παρόλο που τρέφεται κυρίως από το υπόστρωμα δεν είναι κακή επιλογή αφού πρόκειται για δύο φιλήσυχες κιχλίδες που έτσι και αλλιώς συγκατοικούν χωρίς προβλήματα στην φύση.



     ΔΙΑΤΡΟΦΗ:

  Στην φύση (εφόσον μιλάμε για γεωφάγους) τρέφονται κυρίως με προνύμφες κουνουπιών και με διάφορα είδη γαρίδας που αναπτύσσονται κυρίως την περίοδο των βροχών στον βυθό των βιότοπων τους. Βασική διατροφή μπορεί να θεωρηθεί και αυτή με φυτικά συστατικά ,είτε με σπόρους φρούτων είτε με τα εν μέρει αποσυντεθειμένα υπόλοιπα των φυτών (κυρίως την περίοδο της ξηρασίας). Στα ενυδρεία μας όμως θα δεχτούν εύκολα τροφή αποξηραμένη αλλά θα εκτιμήσουν σε μεγάλο βαθμό το κόκκινο σκουλήκι και την αρτέμια . Επίσης κάποιες τροφές που περιέχουν σπιρουλίνα θα λειτουργήσουν ευεργετικά για αυτά και το πεπτικό τους σύστημα.



     ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ:

  Η αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία είναι σπάνια. Ελάχιστες φορές έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Στην φύση το θηλυκό θα δημιουργήσει σκάβοντας στην άμμο έναν κρατήρα με πέτρες και ξύλα γύρω από αυτόν για προστασία. Ένας ακόμα λόγος που τα αυγά τοποθετούνται στον κρατήρα είναι ότι δεν έχουν κολλώδη μορφή και είναι εύκολο να τα παρασύρει το νερό. Η εναπόθεση των αυγών αφού γίνει αμέσως το αρσενικό περνάει να τα γονιμοποιήσει. Η διάρκεια της γονιμοποίησης συνήθως κρατάει 20-25 λεπτά. Μέχρι και την ημέρα που θα εκκολαφθούν τα αυγά το θηλυκό αναλαμβάνει τον αερισμό τους και το αρσενικό την φύλαξη του σημείου και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη ακτίνα. Την 3η ημέρα τα αυγά έχουν εκκολαφθεί και οι γόνοι παραμένουν στην φωλιά έως και την 10η ημέρα. Οι γονείς παύουν να ενδιαφέρονται αρκετά γρήγορα για την προστασία τους. Μετά από αυτό οι γόνοι προσπαθούν να επιβιώσουν μόνοι τους.



        ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

  Πρόκειται για ψάρι δύσκολο και ευαίσθητο. Σίγουρα ο κάτοχος του θα πρέπει να έχει κάποιες βασικές γνώσεις για τα ενυδρεία ώστε να του δώσει το σωστό περιβάλλον και τις κατάλληλες συνθήκες. Αυτό με την σειρά του, θα ανταμείψει τον κάτοχο του, καθαρίζοντας τον βυθό σε χρόνο ρεκόρ, κάνοντας τον απαραίτητο αερισμό του υποστρώματος καθημερινή ρουτίνα. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό βλέποντας το να “φιλτράρει” ποσότητες άμμου από τα βράγχια του καθΆ όλη την διάρκεια της ημέρας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το άρθρο αποτελεί προσωπική εργασία του μέλους yiapas και το πρωτότυπο άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://www.greekdiscus.com
 
Satanoperca Daemon (Heckel 1840)
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Symphysodon discus (Heckel 1840)
» satanoperca daemond

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΚΙΧΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ :: Αρθρα χομπιστών :: Αρθρα Αμερικής-
Μετάβαση σε: