Βασισμένος στο ακόλουθο άρθρο θα αναφέρω τα συμπεράσματα που βγήκαν μετά από την εφαρμογή των όσων αναφέρει ο συγγραφέας.
http://www.cichlid-forum.com/articles/buffer_recipe.phpΟ σκοπός είναι να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να σκληρύνουμε το νερό μας για να γίνει κατάλληλο για διατήρηση ειδών που θέλουν σκληρό νερό.
Το άρθρο αναφέρει ότι για κάθε 19λίτρα νερού προσθέτουμε τα ακόλουθα αλάτια:
1 κουταλιά της σούπας θειική μαγνησία (epsom salt). (απο φαρμακείο)
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα. (κλασσική από super market)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για θαλασσινό ενυδρείο ή απλό ενυδρειακής χρήσης
Εγώ μεχρι τώρα έκανα πιο αραιό το μείγμα για την αλλαγή. Έριχνα 2 κουταλίες της σούπας epsom salt και μια κοφτη της σούπας σόδα στα 60λίτρα. Άλλο αλάτι δεν έριχνα και απο αρχικές τιμές νερού βρύσης
Gh 12, Kh 9, Ph 7,4, TDS 215
μέσα στο ενυδρείο με κοραλλίτη στο φίλτρο και ασβεστολιθικές πέτρες έχω τιμές
Gh 28, Kh 16, Ph 8,2, TDS γυρω στο 600.
Χθες έκανα πείραμα να δω τι κάνει το θαλασσινό αλάτι.
Σε ένα κουβά έβαλα 9,5 λίτρα και έβαλα τις ποσότητες που αντιστοιχούν σε αυτά (τις μισές δλδ).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι χρειάζονται μικρότερες ποσότητες.
Νερό βρύσης...........Gh 12, Kh 9, Ph 7,4, TDS 215
Νερό με τα αλάτια....Gh 39, Kh 22, Ph 8, TDS 1100
Εδώ να πω πως λειτουργεί κάθε συστατικό. Η σόδα ανεβάζει την ανθρακική σκληρότητα (Kh) και το ph.
To epsom salt και το θαλασσινο αλάτι ανεβάζουν την γενική σκληρότητα (Gh). Επίσης το αλάτι για θαλασσινό είναι καλύτερη επιλογή γιατί περιλαμβάνει πάρα πολλά στοιχεία που είναι χρήσιμα για τα ψάρια.
Συμπερασματικά πρέπει να συνεχίσω τους πειραματισμούς για να βρω τις ενδεδειγμένες ποσότητες που πρέπει να προσθέτω στο νερό μου γιατί οι σκληρότητες ανέβηκαν πολύ και δεν θα είναι κατάλληλο το νερό για τα ψάρια με αυτές τις παραμέτρους. Για τη λίμνη malawi οι τιμές του νερού θα πρέπει να είναι ph ~8,3 gh 15-25 και Kh πάνω από 10 (έως 18 θα έλεγα είναι καλά). Η κύρια παράμετρος όμως είναι το Gh και ύστερα το ph. To Kh δεν απασχολεί τόσο αλλά θα πρέπει να έχει κι αυτό μια τιμή γιατί όσο πιο ψηλά (πάντα μέσα σε κάποια όρια) είναι τόσο πιο αμετάβλητη μένει η τιμή του ph.
Επίσης πρόβλημα δημιουργούν οι απότομες μεταβολές στα ψάρια οπότε προσοχή στην εφαρμογή των όσων λέω, μην επιχειρήσει δηλαδή κανείς αν έχει τα ψάρια του σε νερό βρύσης να αλλάξει τις παραμέτρους με τη μία στις επιθυμητές γιατί τα ψάρια σίγουρα θα εμφανίσουν προβλήματα. Θέλει πολύ σταδιακά.