ΚΙΧΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα

Πήγαινε κάτω 
3 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
GeFior
Jr. Μέλος
Jr. Μέλος
GeFior


Αριθμός μηνυμάτων : 36
Ηλικία : 66
Τόπος : Ηρακλειωτης αλλα στη Κω (Κρητη+Κως)

Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα   Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα Icon_minitimeΚυρ Νοε 13, 2011 8:43 am

Αν και θεωρώ τον εαυτό μου πλέον μη ενεργό μέλος του φόρουμ, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο με τίτλο, “Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα” ερχόμενος σε αντιδιαστολή με το άρθρο του Moutralewn, αλλά και για να δείξω ότι η αύξηση της αλκαλικότητας αλλά και η διατήρηση της σ’ ένα ενυδρείο Malawi με τις κατάλληλες ενέργειες και φυσικά με τη βοήθεια της ασβεστολιθικής πετράς, δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση.
Αφορμή γι’αυτό το “πείραμα” εκτός του άρθρου του Moutralewn, στάθηκε μια ανοησία που μου είπε ο Κλεόβουλος, δηλ. επειδή το νερό στο ενυδρείο έχει μικρή διαλυτότητα γι’αυτό οι ασβεστολιθικές πέτρες επηρεάζουν ελάχιστα την αλκαλικότητα του. Αυτό τις καθιστά μη αναγκαίες κατά τον Κλεόβουλο και άρα μπορούμε να βάλουμε μη ασβεστολιθικές πέτρες όπως π.χ. βαλσάτη ώστε να (μην) έχουμε καμία μα καμία, ούτε έστω αυτή τη μικρή αύξηση στο PH, δηλ. από το ”λίγο” είναι προτιμότερο το “τίποτα”. Αν το “λίγο” καθιστά μια πέτρα μη αναγκαία τότε το “τίποτα”, κατά μείζονα λόγο, την καθιστά άχρηστη (ιδου η ανοησία). Ένα σκεπτικό boomerang αφού είναι σε αντίθεση πρωτίστως των δικών του επιλογών.
Όταν έχεις να διαλέξεις μεταξύ του “λίγο” (ασβ. πέτρες) και του “τίποτα” (π.χ βαλσάτης) σαφώς και επιλεγείς το “λίγο” και αν μπορείς να το αλλάξεις-αυξήσεις είναι ακόμη καλύτερο, αυτό λέει τουλάχιστον η κοινή λογική.
Προφανώς ο Κλεόβουλος έκανε λάθος, γιατί και ροή και διαλυτότητα έχουμε σ’ένα ενυδρείο και αν δεν έχουμε, φροντίζουμε να έχουμε και να την εκμεταλλευτούμε σωστά.
Είναι όμως δικαιολογημένος από τη στιγμή που δεν έχει ένα ενυδρείο (με ασβεστ. πέτρες) να πειραματιστεί ο ίδιος, και απλά μου έφερε κάποια links για να δικαιολογήσει τα λεγόμενα του.
Καλές όλες αυτές οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις (αναφέρομαι στα δικα του links), αλλά εγώ ξέρω τι γίνεται και τι κάνω εγώ στο ενυδρείο μου, και αυτό που έκανα ήταν δυο άπλες διορθωτικές κινήσεις για να αυξήσω τη διαλυτότητα και κατ’επέκταση την αλκαλικότητα του νερού.
1) Αύξησα το ύψος της δεξιάς και αριστερας πέτρινης στήλης έτσι ώστε το νερό από το οριζόντιο σωλήνα εισαγωγής (Eheim Install Set 2) να “γλύφει” τις επιφάνειες των πάνω πετρών από πολύ κόντα, εκμεταλευτικα δηλ. τη ροη του νερού από την έξοδο του φίλτρου για να αυξήσω τη διαλυτότητα του.
2 ) Πρόσθεσα στο φίλτρο άμμου (fluidized bed filter) που έχω ΚΑΙ ασβ. άμμο, αλλά και κοραλλιογενή άμμο, (coral sand) γιατί είχα βάλει ένα είδος πλαστικής άμμου (Red Sea media), έτσι ώστε ενώ το κοράλλι δεν ειναι μέρος του setup βοηθα στα χαρακτηριστικά του νερού.
Λόγω της συνεχής ανάδευσης και τριβής των κόκκων της άμμου μέσα στο φίλτρο άμμου αυτή κονιορτοποιείται με την πάροδο του χρόνου, προσθέτοντας ΚΑΙ ιχνοστοιχεία στο νερό του ενυδρείου, περά από το cichlid lake salt της Seachem που βαζω, με αποτέλεσμα την ανάγκη αναπλήρωσης με άμμο του φίλτρου κατά διαστήματα.
Επειδή οι δυο κινήσεις έγιναν με διάφορα 3 εβδομάδων αυτό που έκανε τη διαφορά στη αύξηση του ΡΗ ήταν η αύξηση του ύψους της πέτρινης στήλης.
Η αυξηση του ΡΗ ηταν κατακόρυφη ώστε ήταν αναγκαίες συχνες και μικρές αλλαγές 15lt με νερό από Α/Ο για να κατεβάζω το ΡΗ από το ~8,53 στο ~8,33, (8,53 έχω το άνω όριο στο ΡΗμετρο-controller) τις πρώτες εβδομάδες.
Η μορφή της καμπύλης που παρουσιάζει η μεταβολή του ΡΗ στο ενυδρείο μου έχει πλέον ομαλοποιηθεί παρουσιάζοντας μια πριονωτή μορφή (το 24ωρο), δηλ. το πρωί έχει την ελάχιστη τιμή (~8,10) και το βράδυ γύρω στις 11:30μ.μ έχει την μεγίστη (~8,35) και εν συνεχεία πέφτει φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της νύκτας. Επίσης υπαρχει αυξηση και καθ’ολη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Όσον αφορά τις σκληρότητες (GH+KH) η αλήθεια είναι ότι δεν τις μέτρησα λογω έλλειψης tests αλλά από τη στιγμή που χρησιμοποιώ νερό από Α/Ο δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα μεγάλης αύξησης.
Το μόνο που μέτρησα μ’ένα TDSmeter είναι EC=700-810 μS στη διαρκεια της εβδομάδας (μετα και πριν από καποια αλλαγή).
Το πείραμα έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι (Ιούλιο) του 2011 και μπορώ να πω μετά βεβαιότητος, μετά από τόσους μήνες, ότι ειμαι σε πολύ καλο δρομο.
Ο σκοπός του πειράματος ειναι να μειωθεί όσο το δυνατόν η τεχνητή παρέμβαση (προσθήκη σόδας) και συνάμα να αυξηθεί η διάρκεια αλλά και η αλκαλικότητα του νερού με “φυσικό” τρόπο. Η μια κουταλιά σόδα που βάζω τώρα κάθε 3 αλλαγές είναι σαφώς μικρότερη ποσότητα μπροστά στις 2-3 κουταλιές που έβαζα σε κάθε αλλαγή με νερο από Α/Ο, ακόμη μπορώ να παρατείνω την περιοδο χωρίς σόδα αν κάνω τις αλλαγές κάθε δύο εβδομάδες.
Δεν θέλω να επανέρχομαι στα τετριμμένα αλλά, όταν μια πέτρα όπως είναι η ασβεστολιθική διαθέτει κάποια πλεονεκτήματα όπως έχω πει ήδη, τότε η κοινή λογική, που υποθέτω διαθέτουμε όλοι, λέει και όχι εγώ ούτε το γούστο κανενός, ότι αυτή η πέτρα είναι η κατάλληλη για το σκοπό που τη θέλουμε, αν μάλιστα διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα και όχι απλά ένα ή δυο περισσότερα από κάποια άλλη, τότε είναι η πιο σωστή, η πιο κατάλληλη, η καταλληλότατη πέτρα.
Υπάρχει λοιπόν κατάλληλη πέτρα (σε απάντηση του ερωτήματος μου) το λέει η κοινή λογική, το έχει πει ήδη ή φύση, θα’πρεπε να το λέτε και να το προτείνετε και σεις οι διαχειριστές στα μελή σας, και όχι να τους στέλνετε στις μάντρες σαν μια εύκολη και βολική λύση, ή μ’αλλα λόγια σαν να τους λέτε “βαλτέ ο,τι σας αρέσει”.
Τώρα από κει και μετά ο καθένας άς κάνει τις επιλογές του, αν θ’αγοράσει ή θα βρει, τι είδους πέτρες και με ποιά κριτήρια θα τις επιλέξει, τα αντικειμενικά κριτήρια που είναι το σωστό, ή τα υποκειμενικά που είναι το γούστο του καθενός. Το σίγουρο είναι ότι η όμορφη πέτρα (γιά το γούστο σας) από κάποια μάντρα δεν θα σας εξασφαλίσει και την φυσικότητα αρα και την όμορφιά σ’ενα ενυδρείο, αντιθέτως.
Κατά κανόνα σ’ένα φόρουμ όπως αυτό, οι δυο συνήθεις ερωτήσεις για να φτιάξει κάποιος το ενυδρείο του είναι:
Τι ψάρια και τι πέτρες να βάλω στο ενυδρείο μου?.
Όσον αφορά τα ψάρια, οι πληροφορίες που υπάρχουν στο φόρουμ είναι αρκετές και λεπτομερέστατες και δεν είναι δύσκολο να καταλήξει κάποιος σ’ένα συνδυασμό ανάλογα με τα λίτρα του ενυδρείου του.
Όσον αφορά το περιβάλλον των ψαριών, που σένα ενυδρείο μπορούμε να το αναπαραστήσουμε εκτός απ’ το νερό με τις πέτρες την άμμο, άντε και κανένα φυτό, επειδή δεν έχει δοθεί η πρέπουσα βαρύτητα, δεν υπάρχει όπως θάπρεπε η ανάλογη αρθρογραφία στην ενότητα “Άρθρα Αφρικής” θέματα όπως π.χ. με την καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα της φεγγαρόπετρας (moonstone), άρθρα για την ασβεστολιθική πέτρα, πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα στη χρήση της, τρόποι ανάδειξης της φυσικότητας σ’ ένα ενυδρείο μέσα από τις πέτρες και την άμμο, άλλες εναλλακτικές λύσεις εκτός από φελιζόλ και daw, κ.α.
Το μόνο θέμα εκτός ψαριών που υπάρχει είναι «Το στήσιμο βήμα-βήμα ενός ενυδρείου για mbuna της λίμνης Malawi..» του Giannis-malawi
Μια παρουσίαση που άν και ενυδρείο πρότυπο έχει πολλές ελλείψεις, λάθη και επικίνδυνους μονόδρομους (*).
Βλέποντας αυτό το κενό και θέλοντας να βοηθήσω το φόρουμ μιά και έλλειπε ένα θέμα σχετικό με ασβεστολιθικές πέτρες, έκανα ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ και πηρά αυτή την υποτιμητική (**), την απερίγραπτη, την απίθανα μοναδική και σύμφωνη (εδώ είναι το πιό μεμπτό της υπόθεσης) από όλο το φόρουμ, απάντηση!!!!!!!!!!
Μια σωστή απάντηση θα ήταν καπως ετσι “έχεις αυτές τις επιλογές, τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής είναι αυτά”, έτσι δείχνεις ότι είσαι γνώστης του θέματος, έτσι δικαιολογείς και τον τίτλο του διαχειριστή και όχι να επικαλείστε τις προσωπικές επιλογές δηλ. το όποιο γούστο και την όποια αισθητική του καθενός, άρα το υποκειμενικό κριτήριο σαν κριτήριο επιλογής της πέτρας, κρυβόμενοι πίσω από τη μια και μοναδική απάντηση.
Και ενώ η απάντηση ήταν οφθαλμοφανής έτσι όπως έκανα την ερώτηση και ανέπτυξα τ’ολο θέμα και ενώ σας είναι γνωστή η ασβεστολιθική πέτρα, δεν απάντησε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ απ’ολο το φόρουμ, αρνούμενοι την ύπαρξη της πεισματικά μ’ ένα παιδαριώδη αλλά και σκανδαλώδη ολοφάνερο τρόπο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η ερώτηση αυτή έγινε για να βοηθήσω το φόρουμ και όχι γιά μένα (γ’αυτό και έγινε υπο μορφή τρίτου προσώπου, του φίλου μου), αλλά δυστυχώς λογω της μηδενικής συμμετοχής ή όπως έχω ονομάσει αυτό το φαινόμενο, “της σιωπής των αμνών”, αυτό δεν έγινε, αλλά και περά από αυτό το πιό πιθανό ειναι ότι κανείς σας δεν έχει βάλει τις όποιες πέτρες (εκτός ασβεστολιθικών) εχει στο ενυδρείο του βάση κάποιου αντικειμενικού κριτηρίου, κατι που προφανώς να μην είναι και δικό σας φταίξιμο.
Κύριοι, όπως και να έχει αυτή η ερώτηση σας εκθέτει σαν φόρουμ.
Και ενώ λάμπει δια της απουσίας της η πέτρα που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αφρικάνικες λίμνες, υπάρχει άρθρο στο φόρουμ όπως, “Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού τό …κο… κοράλλι”!!!!!!!!
Για μια στιγμή νόμισα ότι ήμουν σε λάθος φόρουμ.
Δηλ. ενώ από τη μια δεν σας ενδιαφέρουν τα πλεονεκτήματα της ασβεστολιθικής πέτρας αφού λέτε ότι δεν έχει σημασία ποια πέτρα θα βάλεις αρκεί…, ή δεν υπάρχει περιορισμός στις πέτρες…, το γνωστό τροπάρι τέλος πάντων, από την άλλη θέλετε να εκμεταλλευτείτε τα όποια πλεονεκτήματα του κοραλλιού, μα αν είναι δυνατόν ???????????
Δεν θεωρείται πιο φυσικό και πιο σωστό να πειραματιστείτε πρωτίστως με τις ασβεστολιθικές πέτρες και δευτερευόντως με το κοράλλι τον αραγωνίτη την κοραλίνη και ο,τι άλλο θέλετε, όταν είναι γνωστό ότι όχι μόνο είναι ξένα πρός τις αφρικάνικες λίμνες αλλά και με το γλυκό νερό γενικά ?????????????????
Αλλά όταν υπάρχει η άποψη ότι “το καλύτερο … δεν είναι απαραίτητο” (***) τότε όλα τα παραπάνω δικαιολογούνται.
Σ’αυτό το φόρουμ υπάρχει overbooking στη μετριότητα και είσαστε εσείς υπεύθυνοι γι’αυτό, τούς σπρώχνετε αντί να τούς βγάζετε απ’αυτή.
Είσαστε ένα μικρό φόρουμ και γι’ αυτό το λόγο θα μπορούσατε να γίνετε ένα “διαμάντι” φόρουμ για την ελληνική ενυδρειοφιλία, αλλά δυστυχώς… η καλύτερη συμβουλή σας έχει τη μετριότητα σάν στόχο.
Καταλαβαίνω οτι επειδή δεν θέλετε να εχετε ΜΙΑ επιλογή, όπως είναι αυτή της ασβεστολιθικής πέτρας, ασχέτως ότι είναι η καλύτερη, και επειδή το καλύτερο έχει αυτή την ιδιότητα δηλ. να είναι ένα, μοναδικό, προτιμάτε τη μετριότητα με τις πολλές επιλογές, και αν είναι επιλογή κάποιου μέλους κανένα πρόβλημα, πολλώ δε μάλλον αν είναι γνώστης των πλεονεκτημάτων της ασβεστολιθικής πέτρας, όμως δεν είναι δυνατόν να είναι το ζητούμενο από τον guru σας, τους διαχειριστές και τους όποιους συμβουλάτορες του φόρουμ.
Εγώ πάντως ανήκω στη άλλη σχολή που έχει σαν στόχο “το καλύτερο να γίνει καλυτερότερο”.


3 Παραπομπές
(*) Λέτε ότι εχω ένα όμορφο, κορυφαίο (κατά Z.X.) ή πανέμορφο (κατά Moutralewn) ενυδρείο.
Ποιό κατά τη γνώμη σας είναι αυτό το στοιχείο που κάνει το ενυδρείο μου όμορφο?
Απαντώ, είναι η φυσικότητα στο στήσιμο της πέτρας και κατ’ επέκταση η σωστή επιλογή πέτρας, μορφολογικά τουλάχιστον, από το πετραδάκι των 10 γρ. που εχω βάλει εως την πέτρα των 10+ κιλών .
Εσείς (διαχειριστές και συμβουλάτορες του φόρουμ) λόγω της αδυναμίας που έχετε να βρείτε (μορφολογικά) τις σωστές πέτρες, μιά και τέτοιες δεν πωλούν οι μάντρες και μόνο στη φύση υπάρχουν, έχετε ρίξει όλο το βάρος στις σωστές συνθήκες των ψάριών, στην κατασκευή ενός ενυδρείου και είναι ο μόνιμος αντίλογος σας σέ ό,τι σάς πώ.
Το χειρότερο είναι ότι όχι μόνο δεν βλέπετε τα λάθη σας, πόσo μάλλον νά τά διορθώσετε, αλλά αντιθέτως τά διαιωνίζετε με τό νά τά περάσετε στα μέλη σας, μέσα από ενυδρεία πρότυπα και καλά, όπως το ενυδρείο του Giannis-malawi στη ενότητα άρθρα Αφρικής, σαν πάγια τακτική, κάτι σαν καθεστώς ότι έτσι είναι το σύνηθες, το σωστό. Το ότι καταφεύγετε στις μάντρες για να βρείτε πέτρες είναι λύση ανάγκης και όχι η πάγια τακτική.
Απόδειξη αυτής της αδυναμίας δηλ. της εύρεσης μορφολογικά σωστής πέτρας, είναι φυσικά και η ανάγκη να κολληθούν οι πέτρες και η χρήση σιλικόνης (τα λάθη), όπως φαινεται στη παρουσίαση, για να μειωθεί φαινομενικά η επικινδυνότητα στο αφύσικο της κατασκευής. Φαινομενικά, γιατί η σιλικόνη ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΩΝ, γι’αυτό υπάρχουν οι κατάλληλες κόλες. Βέβαια όταν βρεις τις κατάλληλες (μορφολογικά) πέτρες ούτε τις σιλικόνες, ούτε τις κόλες έχεις ανάγκη.
Στην ουσία προσπαθείτε να παγιώσετε (στο φόρουμ) μια λάθος αλλά και επικίνδυνη διαδικασία σαν αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών.
Έδειξε, έγραψε κάποιος φελιζολ στο πάτο του ενυδρείου, ντουγρού όλοι φελιζόλ.
Έδειξε, έγραψε κάποιος κολλήσεις πετρών με σιλικόνη, ντουγρού όλοι σιλικόνη.
Έγραψε κάποιος ότι η εύκολη και η γρήγορη λύση είναι οι μάντρες, ντουγρού όλοι στις μάντρες.
Στα νιάτα μου είχαμε μια έκφραση γι’ αυτό, “το βγάζεις άκαφτο” δηλ. παίρνεις μια πληροφορία, μια ιδέα, χωρίς να την αξιολογήσεις, χωρίς να τη κριτικάρεις, χωρίς να τη φιλτράρεις, και την εφαρμόζεις ως έχει.
Πέτρες κολλημένες με σιλικόνη, άλλος ένας ανασταλτικός παράγων στην αλλαγή του setup πέρα από την επικινδυνότητα που ενέχει η ίδια η κόλληση με σιλικόνη.
Ενυδρεία που εχουν φελιζολ είναι καταδικασμένα, γιατί και η οποιαδήποτε αλλαγή setup είναι κατι σαν “mission impossible”, ακόμη και για τους έμπειρους ενυδρειόφιλους.
Με τέτοια πληθώρα υλικών που υπάρχουν γύρω μας, καιρός είναι να εφαρμόσετε και άλλους τρόπους πιο φιλικούς & φυσικούς σ’ εσάς και στο ενυδρείο σας, δείξτε ένα πλουραλισμό, μια φαντασία, το φελιζόλ είναι παρελθόν, είναι μια λύση παρωχημένη πλέον με πολλά προβλήματα από τότε.
Καλό είναι σε ενυδρεία πρότυπα να μην βάζετε τα μέλη σας σε μονόδρομους, δρόμους χωρις επιστοφή και μάλιστα επικίνδυνους, αλλά να τους δείχνετε ΚΑΙ άλλους εναλλακτικούς τρόπους και δρόμους, μ’ άλλα λόγια μή τό βγάζετε άκαφτο.

(**) Είναι δυνατόν να περιμένω τον Βαγγέλη και τον κάθε Βαγγέλη να μου πεί στα 53 μου χρόνια “βαλε ότι σου αρέσει καλύτερα στο μάτι”, … ντροπή, και καλά ο Βαγγέλης μπορεί να μην κατάλαβε τι ρώτησα, και προπαντός γιατί το ρώτησα, το ίδιο και σεις όλοι οι άλλοι ???????
Και ο Βαγγέλης και ο lingistis, που έσπευσε να συμφωνήσει με τον Βαγγέλη και να λήξει το θέμα τρομάρα του, είναι αυτό που λέμε, αμφότεροι εκτός θέματος, γιατί εγώ μιλώ για αντικειμενικά κριτήρια ενώ αυτοί για υποκειμενικά, στην επιλογή πέτρας.
Ποσώς μ’ενδιαφέρει τι γουστάρουν, και τι γούστα βγάζει, και τι φαντάζουν ωραία στα μάτια τους, η δε πώρωση έχει κτυπήσει κόκκινο για τον lingistis και αυτό φαίνεται από το πόσες φορές λέει τη λέξη “γούστα”, ακόμη και οι ασβεστολιθικές πέτρες θα μπούν για να “φτιαχτεί” κάποιος δηλ. εγώ, “αν κάποιος συνχομπίστας θέλει ασβεστολιθικές επειδή τoν φτιάχνουν…”.
Η αντικειμενικότητα μετά απ’όλα αυτά δεν του λέει τίποτα ???????????????????????????????????????????????
Αντικειμενικά κριτήρια θα πει ότι η πέτρα που θα βάλεις στο ενυδρείο θα μπει για κάποιο σκοπό για κάποιο λόγο, πέρα απο γούστα.
Στό μικρόκοσμο του ενυδρείου τα πάντα πρέπει να έχουν όχι ένα αλλα πολλαπλούς σκοπούς ύπαρξης, τίποτα δεν πρέπει να είναι αφημένο στη τύχη του, τίποτα περιττό, ουτε και τυχαίο όπως αυτό εκφράζεται μέσα απ’ τα όποια γούστα του καθενός, αυτό που μετρά πάνω απ’όλα είναι η μεγιστοποίηση της φυσικότητας στο τεχνητό υδρόβιο μικρόκοσμο του ενυδρείου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα σου είναι ΚΑΙ αρεστό.
Ποιό είναι ένα βασικό ζητούμενο στα αφρικανικά ενυδρεία? Η αυξημένη αλκαλικότητα του νερού, δηλ. ένα ph>8.
Ποια πέτρα μπορεί να “βοηθήσει” να συμβάλει (λίγο ή πολύ) στην αύξηση της αλκαλικότητας και αρα στη μεγιστοποίηση της φυσικότητας? Η ασβεστολιθική πέτρα. Τόσο απλά και όμως εχουν ειπωθεί τοσα πολλά.
Η μεγιστοποίηση της φυσικότητας έχει να κάνει τόσο με το οπτικό αποτέλεσμα που παρουσιάζει ένα ενυδρείο δηλ. με την μορφολογία της πέτρας, το στήσιμο της, αλλα και το σωστό συνδιασμό της με την αμμο, όσο και με την ελαχιστοποίηση της παρέμβασης μας στα χημικά χαρακτηριστικά του νερού δηλ. βασικά την προσθήκη σόδας, για να μην αναφερω και το αντιχλώριο, αυτό σημαίνει πολλαπλούς σκοπούς.
Ποιός ο πραγματικός λόγος να βάλω την κουκουρούκου πέτρα όπως λάβα, γρανίτη, βαλσάτη? Ουδείς, και ελλείψει ουσιαστικού λόγου επικαλείστε μονίμως το γούστο, για ολους αυτούς που βάζουν πανω απ’όλα το όποιο γούστο τους, η παροιμία “οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια” τους πάει γάντι. Ανατρέξατε στην ερμηνεία της.
Αν ήμουν στη Χαβάη μάλλον θα έβαζα βαλσάτη, αλλά εδώ στην Ελλάδα γιατί? Επειδή υπάρχει στη μάντρα του κυρ Μήτσου?
Το πόσο πολύ θέλετε να φτιάξετε ένα ενυδρείο και το πόσο πραγματικά αγαπάτε αυτό που κάνετε σαφώς και φαίνεται από το πόσο είσαστε διατεθειμένοι να τρέξετε να ψάξετε και να κουβαλήσετε δηλ. να ταλαιπωρηθείτε, … … πέραν του οικονομικού κόστους.
Αν ο σκοπός είναι να γλυτώσετε το ψάξιμο και το κουβάλημα όπως λέει ο guru σας, τότε βάλετε ένα screen saver με κιχλιδες της επιλογής σας στο PC (πάνω απ όλα οι σωστές συνθήκες) και απολαύστε τα ψαράκια να πηγαίνουν πάνω-κάτω στην οθόνη σας και αφήστε τους άλλους να ψάχνουν και να κουβαλούν πέτρες.
Τώρα, πώς η ερώτηση μου περί κατάλληλης πέτρας άλλαξε, μεταλλάχτηκε, μετατράπηκε μετασχηματίστηκε σε… “για ενυδρείο χομπίστα υπάρχει σωστό στήσιμο ενυδρείου για ψάρια από την λίμνη της Malawi?
Και η απάντηση είναι όχι. Έτσι απλά ΟΧΙ!!!!!!
” … δεν ξερω, αλλα φαινεται ότι αυτη ειδικά την απάντηση την ξέρεις πολύ καλά.
Θα σου έλεγα λοιπόν: Μήν κρίνεις εξ ιδίων τά αλλότρια



(***)
Moutralewn έγραψε:

Οι ασβεστολιθικές πέτρες, ναι μεν είναι καλύτερο να έχουμε τέτοιες στα ενυδρεία μας γιατί βοηθούν στην σταθεροποίηση των τιμών των σκληροτήτων αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Αυτή η απάντηση διακρίνεται από δύο στοιχεία, το ένα είναι το “καλύτερο … δεν είναι απαραίτητο”, θα το πώ για άλλη μια φορά, όντας συμβουλάτορες του φόρουμ και όχι μέλη, το καλύτερο είναι απαραίτητο, ειδάλλως ακόμη και η μετριότητα θα γίνει άπιαστος στόχος, και εν πάσει περιπτώσει τι είδους συμβουλές είναι αυτές που δέν αποβλέπουν στο καλύτερο αλλά στη μετριότητα που τήν έχουμε μπουχτίσει, και το άλλο είναι το “ναι μεν … αλλά”.
Το “ναι μεν … αλλά” είναι μια κλασσική διπλωματική απάντηση, μια απάντηση ισων αποστάσεων, αλλά είναι επίσης και μια κάκιστη απάντηση για ένα φόρουμ γιατί απλά το φόρουμ δεν είναι μια διπλωματική αρένα ούτε το μαντείο των Δελφών να δίνεις διφορούμενους χρησμούς σαν άλλη Πυθία.
Εκτός του ότι είναι πολύ εκνευριστική απάντηση για κάθε συνομιλητή γιατί τον αφήνεις μετέωρο, σίγουρα δεν οδηγεί πουθενά, δεν δίνει κατεύθυνση, δεν εμπεριέχει καμία σαφήνεια παρά μόνο υπεκφυγή και διγλωσσία, το ότι είναι μια διπλωματική απάντηση αυτό τα λέει όλα.
Γιατί να χρησιμοποιήσεις μια διπλωματική απάντηση σ’ένα φόρουμ άραγε???
Εννοείς, “Ναι μεν συμφωνώ μαζί σου… αλλά δεν διαφωνώ και με τους άλλους” ή μήπως εννοείς “αλλά δεν θέλω να διαφωνήσω με τους άλλους …. φανερά”, όπως και να’ χει το θέμα δεν είναι κακό να διαφωνήσεις με κάποιους ούτε επίσης να ξεχωρίσεις από κάποιους, αλλά όπως είπε και ο Δ. Σαββόπουλος “αποφάσισε με ποιούς θα πάς και ποιούς θ’ αφήσεις”.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://users.otenet.gr/~gefior/
Κλεόβουλος
Υπεύθυνος
Υπεύθυνος
Κλεόβουλος


Αριθμός μηνυμάτων : 380
Τόπος : Τανζανία

Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα   Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα Icon_minitimeΚυρ Νοε 13, 2011 11:08 am

Νόμιζα ότι μας είχες χαιρετίσει αλλά εσύ επανέρχεσαι για να λύσεις τα προβλήματα σου(γεροντική άνοια? πρόωρη σύνταξη δημοσίου? εμμονές?...) και να μας σπάσεις "τις πέτρες". GoodJob
Υβριστής, αγενής, προκλητικός και αμαθής όπως είσαι (ότι βλέπω κρίνω- και πάντως σίγουρα δεν ξέρεις τις αρχές του διαλόγου και της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων, γι αυτό και αδικείς τον εαυτό σου και ότι πιθανά έχεις να προσφέρεις απο την εμπειρία σου)
νομίζω ότι είναι ζήτημα των διαχειριστών του φόρουμ να σε αντιμετωπίσουν.
Δεν θα κάνω τον κόπο να γράψω κι άλλες "ανοησίες" για να απαντήσω στο "σοφολογιότατο" λογύδριο σου με ανάλογη, της δικής σου, κομπορρημοσύνη.
Εσύ κάνε αυτό που λέει ο Σαββόπουλος αλλά πρόσεχε γιατί αυτός σαν αναρχικός ξεκίνησε και οπαδός Μητσοτάκη κατέληξε lol!

Για όσους όμως διαβάζουν το θέμα τους παραπέμπω
http://cich.forumchti.com/t1328-topic
για να συνεχίσουμε αν θέλουν τη συζήτηση με άλλο πνεύμα Wink
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
chris7
Διαχειριστής
Διαχειριστής
chris7


Αριθμός μηνυμάτων : 2400
Ηλικία : 39
Τόπος : Zambia-Κόρινθος

Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα   Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα Icon_minitimeΚυρ Νοε 13, 2011 12:06 pm

Ειλικρινα φιλε Gefior στεναχωριεμαι με αυτην την συμπεριφορα σου!
Δεν εχω καταλαβει ακομα τι προβλημα εχεις με τα φορουμ γιατι ουσιαστικα το προβλημα σου αυτο ειναι και οχι οι ΠΕΤΡΕΣ!
Με αλλη συμπεριφορα και με αλλο υφακι και με ευγενια πανω απ ολα προς τους συνφορουμιστες πιστευω οτι θα μπορουσες να βοηθησεις με την εμπειρια σου(αφου εχεις οπως λες)!

Ειλικρινα λυπαμαι και σε παρακαλω μην ξανασχοληθεις με αυτο το φορουμ!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://chris7-photos.blogspot.com
GeFior
Jr. Μέλος
Jr. Μέλος
GeFior


Αριθμός μηνυμάτων : 36
Ηλικία : 66
Τόπος : Ηρακλειωτης αλλα στη Κω (Κρητη+Κως)

Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα   Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα Icon_minitimeΚυρ Νοε 13, 2011 1:08 pm

chris7 έγραψε:
Ειλικρινα φιλε Gefior στεναχωριεμαι με αυτην την συμπεριφορα σου!
Δεν εχω καταλαβει ακομα τι προβλημα εχεις με τα φορουμ γιατι ουσιαστικα το προβλημα σου αυτο ειναι και οχι οι ΠΕΤΡΕΣ!
Με αλλη συμπεριφορα και με αλλο υφακι και με ευγενια πανω απ ολα προς τους συνφορουμιστες πιστευω οτι θα μπορουσες να βοηθησεις με την εμπειρια σου(αφου εχεις οπως λες)!

Ειλικρινα λυπαμαι και σε παρακαλω μην ξανασχοληθεις με αυτο το φορουμ!


Το κακο είναι ότι δεν εχετε μαθει να σας κανουν κριτικές και δεν εννοω τα μέλη, δεν εχω δει αλλωστε καμια, και γι’αυτό σας κακοφαίνετε προφανώς, παρ’εκτος και νομίζετε ότι όλα είναι τελεια σ’αυτό το forum.
Όσο για την συμπεριφορά μου, είμαι αυτός που εισέπραξε την αγένεια καταρχάς από τον guru σας, από το Κλεόβουλο ήδη από το προηγούμενο post που μου έγραψε “Στις πέτρες μιλώ?” και βλέπω ότι συνεχίζει το ίδιο βιολί γράφοντας για γεροντική άνοια και άλλα υποτιμητικά για το πρόσωπο μου.
Τέλος πάντων κοιτάξτε την ουσία όσων σας έχω γράψει και αφήστε τις ευαισθησίες, άλλωστε δεν είμαι σε κανένα σημείο αγενής ούτε προσβάλω κανένα απλώς τα λέω όπως λένε “έξω από τα δόντια.”
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://users.otenet.gr/~gefior/
 
Πόσο επηρεάζει τις παραμέτρους του νερού η ασβεστολιθική πέτρα
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΚΙΧΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ :: Αφρική :: Γενικά για κιχλίδες Αφρικής-
Μετάβαση σε: